Ziekte in je gezin

Therapie Leiden

Je partner of jij bent ziek

Niets is zo onvoorspelbaar als het leven. Ineens kan er iets vreselijk mis zijn. Wanneer blijkt dat je partner ernstig ziek is, heeft dit veel gevolgen voor je relatie, je gezin en je toekomst. Je staat ineens voor allerlei vragen waar je je nooit mee bezig hebt gehouden.

Hoe lang ben je nog bij elkaar? Hoe moet het als de ander er niet meer is? Hoe gaat je leven er dan uitzien en red je dat eigenlijk wel?

Ieder mens reageert anders op verdriet en op stress. Het kan zijn dat je als partners op een andere manier omgaat met deze lastige situatie. Dat kan nog weer nieuwe zorgen en frustraties met zich meebrengen. Het kan veel betekenen wanneer je elkaar juist in deze moeilijke periode goed weet te bereiken.

Door af en toe samen in gesprek te gaan, zorg je ervoor dat je elkaar blijft bereiken en dat je het proces samen kan doorlopen. Je kan emoties delen en moeilijke issues bespreken. Moeilijke onderwerpen gaan we niet uit de weg. Het minste wat je jezelf en elkaar kunt gunnen in deze situatie, is dat je het samen doet.


Ziekte in je gezin

Je kind is ziek

Het is een van de ergste dingen die je als ouder kan overkomen; het gaat niet goed met je kind. Of er nu plotseling iets aan de hand is, of dat je kind wellicht al vanaf zijn of haar geboorte ziek is, het grijpt enorm in op je leven. Je doet er alles aan om het zo goed als mogelijk te laten gaan met je kind en dat kost je veel energie.

Ouders hebben die energie er echter graag voor over. Wat er op dit soort moment bij in kan schieten, is goed voor jezelf blijven zorgen. Terwijl je dat uiteindelijk ook nodig hebt om er voor je kind te zijn.

Mocht je op een punt staan waarop je je dit realiseert, dan is het een goed moment om hulp te zoeken. We bespreken hoe deze situatie voor je is, wat het voor jou als ouder betekent dat je kind ziek is, wat het mogelijk voor je relatie betekent.

Door hier meer zicht op te krijgen, kun je bewuste keuzes maken in hoe je met de situatie om wilt gaan. Dit is een belangrijke voorwaarde om het vol te houden en niet aan jezelf voorbij te blijven rennen.

Een gezinslid is ziek

Of het je kind is, jijzelf of je partner, wanneer er iemand in je gezin ernstig ziek is, schudt dat aan de fundamenten van je gezin. Als gezinsleden zit je dicht op elkaar, je beïnvloedt elkaar sterk.

Wat er met de een gebeurt, heeft direct invloed op alle anderen. Dit is met de prettige dingen in het leven zo, maar helaas ook met de moeilijke en verdrietige dingen. Je zult er met elkaar doorheen moeten komen. En wanneer dat goed lukt, ben je als gezin enorm gegroeid en sta je sterk voor de toekomst.

Er zijn gezinnen waarbij het goed lukt om met elkaar in gesprek te blijven en gezamenlijk op te trekken in moeilijke tijden. Er zijn ook gezinnen waarbij dit moeilijk is, wanneer je bijvoorbeeld niet gewend bent om met elkaar in gesprek te gaan, of wanneer het lastig is om je eigen spanning goed te hanteren bij hoge stress.

In dat geval kan het helpen om hier hulp bij te vragen, zodat het lukt om de moeilijke tijd goed met elkaar door te komen.

Door onder begeleiding regelmatig met elkaar in gesprek te gaan, kun je als gezinsleden leren je eigen stress te hanteren, deze te herkennen bij de anderen en het samen te hebben over mooie en verdrietige zaken. Ook wanneer er sprake is van overlijden, kan er op deze manier toegewerkt worden naar een gezamenlijk afscheid.

Heb je ook ondersteuning nodig? Maak een afspraak.

Ymkje

Neem contact op


Therapie Leiden Ervaringen van cliënten
Een luisterend oor gecombineerd met professionaliteit, dat is wat Ymkje kenmerkt ...
therapie leiden Therapie Leiden
wordt gewaardeerd met 5 uit 5 sterren op basis van 4 reviews
Ik ben aangesloten bij:

nfg-rbcz
therapie leiden Therapie Leiden
Middelstegracht 87g
2312 TT Leiden
Route naar mijn praktijk
Top